Президентът на Турция Ердоган предложи да се провери, съответства ли на турската националност кръвта на депутат от немския парламент, който е внесъл за разглеждане в бундестага резолюцията за признаването за геноцид над арменците през 1915 година.

 

«Излиза един умник, подготвил нещо си и го дал в немския парламент. Той се родил и израснал в Германия, ти в какви архиви с бил, та се правиш, че разбираш нещо по тази тема?

 

И той, видите ли, бил турчин. Та какъв турчин е той?! Неговата кръв трябва да се провери в лаборатория! Защото човек, в чийто жили тече кръвта на този народ, няма да го обвинява, че е извършил геноцид.

 

Някой отгоре ги направлява, но в името на какво ги насочва — ето това е важното», — каза Ердоган в речта си пред випускниците на университета Сабахатин Заим в Истанбул.

 

Той припомни, че нееднократно е предлагал да се създаде международна комисия за разследване на събитията през 1915 година.

 

«Вече казах: ето ви архивите. Ако целта е да се реши въпросът — ние сме готови. Но ако целта е да се злоупотребява на тази тема, за да ни душат, да ни използват като боксова круша, извинете, но това няма да го позволим», — добави турският президент.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;