кълБившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол в интервю за естонския вестник  Postimees заяви, че настоящата дейност на Русия се нуждае от «конкретен отговор».

 

«САЩ трябва в съответствие с потребностите да обуздае Русия и да й отговори», — заяви дипломатът, добавяйки, че действията на Русия са принудили НАТО «да отразяват заплахата, която произлиза от Москва».

 

Макфол отбеляза, че приближаването на алианса към границите на Русия е законно, защото той не е чувал САЩ да са обещавали да не разширяват НАТО на изток.

 

«Такова обещание не сме давали», — твърди Макфол.

 

Екс-посланикът е убеден също, че Русия полага всички усилия за сриване на икономиката на Украйна.

 

За да се противодейства на това «Западът трябва да направи всичко, което зависи от него, за да не се случи това».

 

 

 

 Майкъл Макфол заема поста посланик на САЩ в Русия от 2012 до 2014 година.
Преди това той е специален помощник на Барак Обама по въпросите на националната сигурност. В момента бившият дипломат работи като аналитик за редица американски телевизионни канали и преподава в Стандфордския университет.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че разходите на НАТО за отбранителни нужди в Европа ще нараснат значително през 2016 година във връзка «със заплахата от страна на Русия».

В частност, алиансът има намерението да прехвърли батальони в Полша и в страните от Прибалтика — Литва, Латвия и Естония. Окончателното решение за числеността и местата за дислоциране ще бъде прието на срещата във Варшава на 8-9 юли.

 

Освен това, САЩ имат намерение да разположат в Източна Европа елементи на системите за противоракетна отбрана. Първият комплекс вече работи в бившата военно-въздушна база Девеселу в южна Румъния, по-късно аналогичен обект бе стартиран на територията на Полша в Редзиково.

 

Президентът на Русия Владимир Путин на 27 май заяви, че Москва ще бъде принудена да реагира на разположената американска система за ПРО. Според Путин, в установките могат да бъдат разположени ударни комплекси.

 

Москва нееднократно заявява, че няма интерес да нагнетява обстановката и да се конфронтара с НАТО, но е готова да даде адекватен отговор на действията на Запада.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;