Да погледнем малко назад, към годините между двете световни войни.

Мдаа, тогава наистина всеки се бори срещу всеки.

 

Хаосът е пълен. Твърди съюзи между държави по същество няма. Липсват и правила в международната политика.

 

Дипломацията съществува формално. Както и сега, международното право НЕ се спазва. Устойчиви съюзи няма.

 

Променяли се дори интересите. Налице е недостатъчната гъвкавост, недостатъчна енергичност в организирането на разни и разнообразни сговори, колкото и да били неправдоподобни, всичко това означавало гибел. За мира.

 

Неопределеността на тогавашната ситуация в света ясно се вижда от реалната заплаха да нападение от Англия и Франция над Съветския съюз по време на финската война, както и предателството на западните съюзници спрямо Чехословакия, а и паническата евакуация на англичаните от Дюнкерк…

 

Само припомням: Вечерта на 26 май 1940 г. блокираният от германците британски експедиционен корпус, включително френски и белгийски части, получават заповед за евакуация от района на Дюнкерк. По официални данни на военното министерство на Великобритания в периода от 26 май до 4 юни са евакуирани 338 226 военнослужещи (140 000 британци и 139 000 от страните съюзнички). Още преди началото на операция „Динамо” са изтеглени още 59 000 британски военнослужещи.

 

Всичко това и още цяла плеяда от епизоди се случват само в Европа, в центъра на тогавашната политика.

 

Същото, обаче, се случвало и в Африка, в Близкия Изток и Средния Изток, в Юго-Източна Азия и в Индия, в Латинска Америка — крайно напрежение, непредсказуеми процеси…

 

Днес май сме в подобно време — хаотична и безпощадна борба на всички срещу всички.

 

Съветският съюз излезе от тази борба някога победител, благодарение на два ключови фактора — воля и осъзнаването на обективните диалектически процеси.

Спецификата на съвременния свят е наличието на развит глобален бизнес — благодарение на лесните комуникации ролята на наддържавните структури е несравнимо по-висока, отколкото в периода между двете световни войни. На тогавашните финансови наддържавни структури се противопоставяше Коминтернът, той гарантираше паритет или поне нещо близко до паритет. В момента глобалният бизнес не може да се парира от нищо и никого — затова неговата разрушителност се засилва от гарантираната безотговорност на капиталистическите държави и поражда огромна опасност за целия свят.

 

Глобалният бизнес днес практически е необезпокоявано и ненаблюдавано явление. За разлика от най-крупните корпорации и техните реални собственици, глобалните инвестиционни фондове са скрити в най-дълбоката планетарна джунгла, рядко се показват на светло.

 

Ситуацията се усложнява от слабата, почти никаква роля на капиталистическата държава — тя отдавна е сляпа, глуха, свързана е с разнообразни и разнородни частни интереси, слугиня им е, кърмилница също…

 

Частните участници в глобалните процеси не се интересуват от бъдещето на света. Те се интересуват само от очакваната печалба от хаоса.

 

А безотговорността на значителна част от световните лидери пред тези, които те управляват, зловещо и поразително напомня Средновековието.

 

Всичко това предизвиква тревога, защото ударите на хаоса и частната печалба е за сметка на народите — вечната тревога, на места вечната мизерия, масовата психоза, заплахата от почти ненормални разни и разнообразни джихадисти, терористи, неонацисти, дерибеи, дребни и едри крадци, липсата на морални устои, разпад на семейните ценности, провал на образованието, измирането на обикновените хора в търговските дружества, които наричаме болници….всичко това обезсилва народите, поглъща енергията на обикновения човек за съзидание, изсмуква решителността и жаждата за прогрес…

 

Назрявят разрушителни и тъмни сили.

 

Откъде ще я изкарате нужната енергия за бъдещата битка, защото такава ще има, не знам, но ще я изкарате със сигурност.

 

Нека само дойде подходящият момент.

 

Дядо Иван, Дядо Иван, чуваме ли се, чуваме ли се…

 

Да не вземем да изпуснем момента, затова телефонирам.

 

 

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;