«Зелените човечета» (или «вежливые люди») в Крим ясно показаха, че Русия също разбира от специални части.

 

 

Те очевидно играят важна роля в доктрината на хибридната война, в която се съвместяват методи на симетричните и асиметричните войни. Но и руският спецназ не е всесилен и не се състои от свръх-хора. Крим бе завзет без нито един изстрел, но в източна Украйна това не можа да се случи. Специалните части не могат да контролират територията, затова Кремъл трябваше да изпрати «обикновени» части.

 

Днес отрядите от спецназа на Русия са предмет на безкрайни похвали от страна на медиите, което се обяснява с операцията в Сирия.

 

В руската армия няма някакви си свръхчовеци или супергерои, а само отлично обучени и въоръжени професионалисти, които изпълняват заповедите на командирите си.

 

Доказателство за професионалните качества на частите със специално предназначение, колкото и да е парадоксално, е как устройват те живота си след изливането от армията. Това е изненада, но много от тях заемат крайно изгодни позиции, без да се превръщат в наемници или инструктори във фирми за производство на оръжие и охранителни компании.

 

Така знанията в областта на планирането и провеждането на специални операции разгръщат потенциала си и в гражданската сфера.

 

Някои бивши членове на спецназа например водят тренинги за мениджъри, работят над формирането на корпоративната култура…

Източник: ECHO24, Чехия

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;