Бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън по време на видеоконференция по време на симпозиум по надзора в съвременното общество в Токио сподели, че всеки жител на Япония е потенциален обект на следене от страна на САЩ, предаде Japan Times.

 

«Те знаят всичко за вашата вяра, кого обичате, за кого се грижите. Работа ми беше точно да създам картината на живота на всеки човек», — заяви Сноудън.

 

Той живееше във военната база в САЩ Йокота в Токио от 2009 година до 2011 г., беше част от компютърния гигант DEll и работеше за Агенцията за национална сигурност на САЩ.

 

Според разобличителя на американското разузнаване, АНС събира най-интересната информация за анализ от телефоните и компютрите на всеки ползвател на законни основания.

 

Недостатъкът е слабият граждански контрол над правителството, това е сериозен проблем, който стои пред Япония, поясни Сноудън.

 

Екс-сътрудникът на АНС резюмира, че не иска да живее в свят, в който се следи и контролира всяка стъпка, за бъдещото поколение трябва да се създаде общество, свободно от следене и контрол.

 

Едуард Сноудън през юни 2013 година предаде на вестниците Washington Post и Guardian редица секретни материали за програмите за следене на спецслужбите на САЩ и Великобритания в интернет.

 

Той излетя за Хонконг, а оттам за Москва, където известно време се намираше в транзитната зона на московското летище.

 

После Русия предостави на Сноудън временно убежище за година при условие, че той ще прекрати дейността си срещу САЩ.

 

На първи август 2014 година Стоудън получи 3-годишно жителство, което му позволява да пътешества не само по Русия, но и зад граница.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;