Шведски аналитик: ВВС и CNN крият информацията, а обвиняват Русия в «информационна война»

Исканията да се увеличат разходите за отбрана против т.нар. руска агресия предизвикаха изблик на русофобия в Европа.

 

Заплахата, която представят в лицето на Русия е преувеличена в голяма степен, а терминът «хибридна война», с който се опитват да определят «информационната кампания на Кремъл» просто не съответства за описание на взаимоотношенията между Москва и европейските държави, счита шведският аналитик Торстен Чевлемарк. Това той пише в статия за Aftonbladet.

«Трябва да се отбележи това, че в нашия регион (Скандинавия и Прибалтика, бел.ред.) прехвърлянето на вината към Кремъл е тотално явление», — отбелязва той.

Като доказателство за гледната си точка авторът предлага да се види неотдавнашното изявление на една от мрежите литовски супермаркети, която повишила цените на хранителните продукти, мотивирайки действието си с логото «зад бойкота стои Русия».

Според автора, същото се случи в Швеция, когато бе налице колапс на вътрешната инфраструктура. Експерт по тероризъм тогава не изключи, че гафовете са възникнали по вина на някаква външна сила, «вероятно Русия».

 

Според Чевлемарк, с т.нар. руска пропаганда в момента се обясняват много събития в Европа. Но значението на «информационните кампании на Кремъл», според него, е преувеличено.

 

Аналитикът подчертава, че «настоящата манипулация на общественото мнение чрез водещите СМИ в Швеция са предприети преди повече от 10 години, когато шведското издание Dagens Nyheter провело най-крупната в историята на съвременната преса дезинформационна кампания по заповед на чужда държава.

Тогава убедили гражданите на страната, че Ирак притежава ядрено оръжие. Според Чевлемарк, шведските СМИ са разпространявали откровени лъжи, за да формират общественото мнение срещу режима на Саддам Хюсеин.

 

Инициатор на тази кампания е бил Вашингтон.

 

 

«Кампанията на Dagens Nyheter през 2002-2003 години по всички критерии влиза в графата пропаганда, публикувана в специалното списание на НАТО, издавано от центъра за «стратегически комуникации» в Рига — Startcom», — констатира авторът на статията.

 

В Startcom пропагандната война, която уж води Русия, се определя така: «тя включва в себе си лъжа, безотговорност, чиста лъжа и създаване на алтернативна реалност».

 

Чевлемарк пише, че съвременните информационни кампании по отношение на Русия се наричат «хибридна война», макар терминът за това да не подхожда.

 

«Най-дълбокото аналитично изследване по темата проведе неотдавна Хелзингският университет с участието на редица експерти. Изводът, направен след завършването на първата фаза на работата, е следният: «понятието «хибридна война е «неприложимо като аналитично средство за оценка на военния потенциал и международните цели на Русия. Следователно, това понятие не трябва да се използва при вземането на стратегическите решения и планирането на отбраната», — пише той.

 

Авторът признава, че самият той вижда в интернет материали от RT, която телевизия, от гледна точка на западните СМИ, е «главното оръжие на Кремъл» в информационната война. Чевлемарк пише, че гледа RT, защото каналът излъчва това, «за което по различни причини мълчат ВВС и CNN».

 

 

В края аналитикът отбелязва, че съществуват множество методи за получаване на информация, алтернативна на руската гледна точка. Затова обвиненията към Русия за пропаганда са необосновани.

Петя Паликрушева

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...