Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в разговор с кореспондентите на редица европейски издания, в това число немския вестник Die Welt, обясни защо след като Русия анексира Крим НАТО взе решение да засили присъствието си на източните граници на алианса.

 

«НАТО трябва да реагира на действията на Русия с демонстрация на сила и убедително сплашване, — заяви Столтенберг. — Москва незаконно завзе Крим, подкрепя сепаратистите в източна Украйна и нарушава нормите на международното право. В тази връзка ние планираме да засилим присъствието си на източните граници».

Столтенберг обясни, че не счита, че плановете по увеличаване на контингента на източните граници ще нарушат нормите на Основополагащия акт НАТО-Русия от 1997 година (който ограничава постоянното присъствие на войски на НАТО близо до територията на Русия, бел.ред.).

«Това, което планираме сега в страните от Балтика и Полша, не е засилване на постоянното присъствие», — подчерта той.

«Не считаме, че съществува непосредствена заплаха от страна на Русия върху нито една държава от алианса. Но ние трябва да сме готови да гарантираме на нашите членове пълна солидарност, засилвайки механизма на сплашване. Нашите действия напълно съответстват на международните правила», — каза Столтеберг.

«Не търсим конфронтация с Русия. Не искаме нова студена война и надпревара във въоръжаването….Длъжни сме да си останем по военному решителни, предсказуеми и силни. Докато това е така, ще можем да се движим към политически диалог с Русия», — каза Столтенберг, коментирайки срещата на Съвета Русия-НАТО.

Източник: Die Welt

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;