Американският сенатор Джон Маккейн счита, че САЩ използват избирателно въведените от тях санкции срещу Русия и не се придържат към тях в пълна степен, съобщи изданието Washington Free Beacon.

 

В писмо до министъра на финансите на САЩ Джек Лю сенаторът заявява, че Вашингтон изпраща парите от американските данъкоплатци на руските предприятия, начело на които стоят лица, част от списъка на санкционираните.

 

Става дума за НПО «Eнергомаш», от който Вашингтон купува ракетните двигатели РД-180. В резултат на неотдавнашната реконструкция «Енергомаш» попадна под контрола на Федералната космическа агенция «Роскосмос».

 

«Особено съм разтревожен от това, че администрацията допуска закупуването на ракетни двигатели, в резултат на което парите заминават при руските държавни корпорации, контролирани от длъжностни лица и директори, срещу които бяха въведени индивидуални санкции заради тяхната съпричастност към нахлуването (сенаторът има предвид присъединяването на Крим към Русия, бел.ред.), — пише той.

 

Сред споменатите от Маккейн лица от специалния списък са Сергей Чемезов, ръководител на държавната корпорация «Ростех», а също вице-премиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

 

 Сенаторът  отбелязва, че върху други компании, чиято дейност контролира «Ростех» — например «Рособоронэкспорт», — санкциите действат.
По отношение на космическия отрасъл на САЩ се практикува «особено отношение», твърди Маккейн, считайки подобен подход за лицемерен.
Въпросът около използването на руските ракетни двигатели се повдига отдавна от американския сенатор. По инициатива на Маккейн конгресът на САЩ през 2014 година се разпореди да се откаже закупуването на руски двигатели и да се ускори разработката на американски аналози.
Но забраната бе снета в бюджетния закон, който действа до октомври 2016 година.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;