Президентът на Турция Реджеп Ердоган в реч в Истанбул отново се нахвърли с критика върху бундестага, който призна геноцида над арменците в Османската империя през 1915 година. Цитира го агенция Anadolu.

 

Немският парламент на 2 юни прие резолюция за признаването на геноцида над арменците с болшинство гласове при един въздържал се и един гласувал против.

 

Турските власти посрещнаха решението с възмущение и незабавно отзоваха посланика си в Берлин.

 

Ердоган заяви, че решението на бундестага сериозно ще повлияе върху турско-германските отношения.

 

Според турския лидер, Германия първо трябва да даде оценка на холокоста и да разгледа въпроса за масовите убийства в Намибия в края на 19 век-началото на 20 век, когато тя е немска колония.

 

 

 «На раменете на всяка от страните, които ни заплашват с резолюции за геноцид над арменците, има вина и кръв на милиони невинни хора…Арменците само се възползват от това. В целия свят арменският въпрос започна да се възприема в качеството му на удобно средство за шантаж на Турция», — заяви Ердоган.

«Искам да се обърна към цяла Европа, в това число и към Германия: или ще вземаме справедливи решения по актуалните въпроси, или Турция ще престане да бъде преграда за проблемите на Европа. И тогава Европа ще остане сама с трудностите си», — добави той.

 

Турция традиционно отхвърля обвиненията за геноцид и твърди, че жертви на трагедията през 1915 година са били както арменци, така и турци.

 

Но масовите убийства на арменци в Османската империя се признават за геноцид и се осъждат от над 20 държави.

 

Първи това направи Уругвай през 1965 година, неговият пример бе последван от Кипър, Русия, Канада, Ливан, Белгия, Франция, Гърция и още редица държави, а също Европейският парламент, Световния Съвет на църквите.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;