Правителството на Германия за първи път от 2006 година се кани да обнови «Бялата книга», ръководството за политиката на националната сигурност на страната. Създаденият от Министерството на отбраната 80-страничен документ бе коригиран от останалите силови структури, в края бяха внесени редица ключови промени, в това число относно Русия — Москва вече не се счита за «партньор», а за «съперник», — пише Die Welt.

 

Според авторите на документа, Русия резмива границата между войната и мира.

 

«Москва предвижва своите интереси чрез насилствени методи и променя гарантираните от международното право принципи, затова представлява заплаха за световния ред в Европа, формиран след края на «студената война», — е посочено в ръководството. Отбелязва се също, че Русия «се отвръща от Запада, укрепва стратегическото партньорство и увеличава военната си дейност на външните граници на Евросъюза».

 

Особено безпокойство сред авторите предизвикват «използването на цифровите комуникации за влияние на общественото мнение, от неофициален контрол над дискусиите в социалните мрежи до манипулиране на информацията в новините», — акцентира изданието.

 

Всичко това, считат силоваците от Германия, може да има за Германия сериозни последствия, «затова липсата на фундаментална промяна в курса на Русия в обозримо бъдеще ще бъде указание за наличие на опасност на нашия континент», — резюмира изданието на военното ведомство.

 

В документа са изброени 10 заплахи за Германия, сред тях международния тероризъм, радикалния национализъм, миграционния въпрос и риска от епидемии заради ръста на числеността на населението.

 

«Бялата книга» трябва да бъде утвърдена и представена пред Кабинета на министрите още преди лятната ваканция, уточнява вестникът.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;