Министърът на външните работи на Австрия Себастиян Курц заяви, че мигрантите, които търсят убежище в страните от Европейския съюз, е по-добре да бъдат държани по островите, а да не им се дава пряк достъп до континента, съобщи агенция Франс Прес.

 

Курц в интервю за австрийския вестник Die Presse твърди, че ЕС е по-добре да последва «австралийския пример», за да възпрепятства рисковани пътешествия от страна на мигрантите към Европа.

 

Според широко критикуваната имиграционна политика на Австралия, миграните, които се опитват да достигнат до страната на лодки, се връщат или изпращат в лагери в Науру и Папуа-Нова Гвинея, където ги държат за неопределено време, докато се обработват молбите им за предоставяне статус на бежанец. В същото време им се забранява да се преселват в Австралия, дори ако те се признаят за бежанци.

 

«Австралийският модел, разбира се, не може да бъде напълно копиран, но принципите могат да бъдат използвани в Европа», — заяви Курц, отбелязвайки, че се отнася скептично към  неотдавнашното споразумение с Турция.

 

Министърът добави, че ЕС трябва да приеме резолюция, според която тези, които пристигат в Европа по незаконен път, трябва да изгубят правото си да молят за убежище.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ;