Морската версия на зенитния ракетен комплекс (ЗРК) «Тор» ще се появи още през 2018 година. Това се съобщи пред журналисти в прессслужбата на концерна «Алмаз-Антей» по време на изложбата KADEX-2016.

 

От концерна поясниха, че руският флот се интересува от създаването на «морската» версия на «Тор» във връзка с необходимостта да се заменят остарелите корабни комплекси от вида «Оса» и «Кинжал».

 

«Този въпрос е обмислен от концерна и, отчитайки опита на кооперираното производство и монтаж на комплексите от вида «Оса» и «Кинжал», а също възможностите за приложение на комплектуващите серийни сухопътни образци на ЗРК «Тор», може да се предприеме създаването на «морска» версия на «Тор» в най-кратки срокове. Първите образци ще се появят през 2018 година, при това при минимални разходи», — подчертаха от «Алмаз-Антей».

По редица параметри корабната версия на комплекса ще превъзхожда съществуващите представители от семейство «Тор», заявиха от пресслужбата.

 

Миналата година генералният директор на ИЕМЗ «Купол» (част от «Алмаз-Антей» и основно предприятие по производството на комплексите «Тор») Финил Зиятдинов заяви, че предприятието планира разработката на морска версия на «Тор».

 

Според него, става дума за използването на комплекса на кораби.

 

Други подробности около новото военно изделие не бяха изложени.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;