Бундесверът се опасява от «мъстта» на Турция: признаването на геноцида над арменците в Османската империя може да постави под заплаха сътрудничеството между въоръжените сили на двете държави, пише списание Spiegel.

 

Както отбелязва изданието, в Министерството на отбраната на Германия се опасяват, че Турция «от злоба» може да възпрепятства реализирането на съвместните проекти, а в най-лошия случай дори да ги спре напълно.

 

Според данни на изданието, министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляйен е обсъдила с военното ръководство на страната вероятната реакция на Турция още преди началото на гласуването на резолюцията за признаване на масовото убийство на арменци в Османската империя за геноцид.

 

«Макар Турция да е партньор на Германия…турците, най-вече президентът Реджеп Ердоган, се счита за капризен и непредсказуем», — пише немското списание.

 

Става дума за разполагането на немските самолети-разузнавачи «Торнадо»  в турската авиобаза Инджирлик. По рано Шпигел съобщи, че Германия планира да похарчи за строителство на тази нейна база около 65 милиона евро.

 

Тя е необходима на Германия за дългосрочно противопоставяне на ИД.

 

Немските самолети-разузнавачи излитат от турската база вече няколко месеца, но официалните преговори по тяхното дислоциране все още продължават. Както отбелязва списанието, преговорният процес върви бавно, новите разногласия не превръщат ситуацията в по-лесна.

 

Под заплаха е и съвместната операция в Егейско море за борба с незаконната контрабанда на бежанци от Турция в Гърция.

 

Берлин вложи много време и усилия, за да уговори Анкара за тази мисия.

 

Понастоящем военните кораби патрулират само в една част на Егейско море. Но понеже именно Германия оглавява тази операция, преговорите по разширяването на мисията могат да станат още по-проблемни.

 

 В най-лошия случай тази операция може напълно да се провали, отбелязва изданието.
В четвъртък депутатите от бундестага приеха резолюция, която признава престъплението срещу арменците през 1915 година за геноцид. Допитването на Infratest dimap показва, че 74 % от немците подкрепят решението на бундестага.

Анкара е възмутена от резолюцията. Ердоган заяви, че тя сериозно ще повлияе на турско-германските отношения, а вице-премиерът на страната Нуман Куртулмуш я нарече «историческа грешка».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;