Полша има намерение да разположи вътре в страната само един батальон на НАТО, но тези сили ще стигнат за «сдържането на руската агресия», заяви министърът на отбраната Антони Мачеревич в интервю за  Defense News.

 

 

Мачеревич разбира, че в случай на нахлуване Русия ще има числено превъзходство, с което съюзните части няма да могат да се справят. Но, според него, главната цел на батальона ще бъде не победата над противника, а забавянето на настъплението.

 

«От военна гледна точка проблемът е в това, че ние на 100 % сме сигурни, че в случай на агресия алиансът ще загуби атакуваната територия и ще бъде принуден да я извоюва по-късно. Но благодарение на присъствието на батальона ние ще успеем да защитим територията достатъчно дълго, за да могат съюзниците да успеят да наберат сили и да предприемат ответни действия», — каза министърът.

 

По-рано Мачеревич заяви, че в резултат на преговорите във Варшава с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е било взето решение да разполагането на четири батальона около източните граници на НАТО — в Естония, Латвия, Литва и Полша.

 

Москва нееднократно е заявявала, че действията на САЩ и НАТО по разполагането на ПРО в Европа представляват заплаха за националната сигурност на Русия, това може да подрони стратегическата стабилност в региона.

 

Русия отбеляза, че системата на ПРО в Източна Европа — това е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесен по периферията, а разполагането на подобни системи нарушава договора за РСМД, във връзка с това Москва е принудена да предприеме ответни действия за гарантиране на своята сигурност.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;