В интервю с журналистката Зорница Илиева от 26 април т.г. за сайта „Гласове” проф. Александър Никитин, от Московския държавен институт за международни отношения, споделя изключително интересни наблюдения.

 

 

На въпросаМислите ли, че може да има връщане към политиката на т.нар. „мирно съвместно съществуване“ след толкова противоречия по повечето световни проблеми между Русия и САЩ?”,

 

проф. Никитин отговаря:

 

„В Русия няма открита война. Ние само отбелязваме поведението на НАТО. Например в Украйна НАТО не се позиционира, т.е. не взе пряко участие.

 

В Черноморския регион, който на тази конференция (става дума за конференцията на тема “Настоящите предизвикателства за сигурността в Черноморския регион” — бел. ред.) се обсъжда във връзка със събитията в Грузия, където също нямаше военна част на НАТО, нямаше ескадрила, т.е. отново НАТО не взе участие.

 

Днес и Русия, и НАТО се активираха, но се съблюдава важното положение в отношенията Русия-НАТО, а именно да не се разместват съществено силите и да не се нарушават границите.

 

САЩ са в Полша и Украйна, но са в позиция „идват/ отиват си“, стараят се да съблюдават приетите принципи, т.е. не са постоянно там.

 

 

Наблюдава се възвръщане на диалога Русия-НАТО. Причината най-общо е Сирия. ДАЕШ („Ислямска държава“) е проблем и за Русия, и за НАТО.

 

Координирането на действията срещу ДАЕШ отклонява вниманието от Украйна и възстановява диалога между военните.

 

Разполагането на С-400 и операциите в Сирия бе съгласувано с военните от САЩ и те възстановиха контактите с руските си колеги.

 

 

— Войната за петрол и газопроводи ли е основната причина за случващото се Близкия изток, а и не само там?

 

 

— Не! 80% е политика и психология, а делът на петрола е само 20%.

 

Москва жертва свои икономически интереси заради политиката.

 

Примерът с Турция е красноречив.

 

Имахме договорки за газопровод, атомни централи и др.

 

А сега всичко това е загърбено.

 

Да, еднополярният свят е вреден за света!

 

Защото еднополярността означава диктатура!

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;