В Украйна е задържан за получаване на подкуп първият заместник на Николаевската областна администрация, Героят на Украйна Николай Романчук и още трима чиновници, съобщи агенция 112.ua.

 

Според информацията от медиите, Романчук е искал от 90 до 100 хиляди долара за разрешение за работа на кариера за добив на варовик. При задържането на посредника, носещ парите, сътрудниците на СБУ са употребили оръжие в центъра на Николаев, пострадали няма.

 

Главният военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос в профила си във Фейсбук потвърди, че заподозреният ще бъде настанен в изолатор в Одеса, добавяйки, че по време на обиска в дома на Романчук оперативните работници на полицията са открили няколко стотин хиляди долара, златни украшения, а също награди от нацистка Германия.

 

Романчук получи званието Герой на Украйна през 2007 година за «изключителни лични заслуги пред Украинската държава в развитието на родното съдостроене, внедряването на съвременни технологии за производство, многогодишен ползотворен труд и обществено-политическа дейност».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;