Напрежение и сблъсъци между мигранти и бежанци принуди полицията да засили охраната на лагерите, предаде кореспондентът на БНР в Гърция.  Самос, Хиос и Лесбос има ранени и арестувани мигранти, които участваха в сблъсъци. Причината за напрежението според жителите на островите е борбата за влияние между афганистанци и пакистанци, които палят лагерите и поставиха на риск живота на стотици семейства бежанци, настанени в тях. В Северна Гърция в лагера в Килкис раниха младеж, пак след бой между мигрантите.

«Положението е извън контрол», коментират разтревожени жители на островите, където има над 8 хиляди бежанци и мигранти.
Кметовете предупреждават да се вземат спешни мерки, защото лагерите са „буре с барут“ и може всеки момент да настъпи хаос.
Около Солун, където правителството прехвърля голяма част от мигрантите в новооткрити лагери, не спират протестите на жителите. Всеки ден групи от недоволни граждани затварят пътища или правят демонстрации пред кметствата.
Гръцките власти съобщават, че Франция приема по 400 бежанци на месец от Гърция. Проблемът с мигрантите е основна тема на разговорите днес между гръцкия премиер Ципрас и френския му колега Валс, който е на посещение в Атина.

Тагове: ; ; ; ; ;