Русия сама осъществява мисии по спасяването на деца в горещи точки на планетата

Военно-транспортната авиация на Русия транспортира от Сирия 10-годишното момиченце Сидра Заадур, която изгуби и двата си крака в резултат на минометен обстрел на джихадистите.

 

 

«Министърът на отбраната на Русия, генералът от армията Сергей Шойгу взе решение да изпрати в Сирия военно-транспортен самолет с медицинска бригада за провеждането на авиомедицинска евакуация на пострадалото момиче в Москва», — се съобщава на сайта на военното министерство на Русия.

Следва да се отбележи, че случаят съвсем не е единичен.

Руските военни в Сирия са в постоянна помощ на местното население, главно на пострадалите от войната деца.

Те правят това без значение на огромните разходи и извънредно високия риск.

 

 

Широка известност получиха хуманитарните рейдове на руската военно-транспортна авиация, по време на която на мирното население, блокирано от джихадистите в населените места, с парашути се доставят предмети от първа необходимост, преди всичко хранителни продукти и лекарства.

 

Не по-малко активна е хуманитарната политика на Русия по отношение на блокираното и тероризирано от киевската хунта мирно население в Донбас.

И отново акцентът е върху децата.

 

Още в началото на лятото на 2014 година Русия предприе спешни мерки за оказване на спешна медицинска помощ на донбаските деца, пострадали в резултат на варварските обстрели на киевската хунта.

 

В Деня на защитата на децата президентът на Русия Владимир Путин посети Научно-изследователния институт за спешна детска хирургия и травматология, където разговаря с персонала и младите пациенти от клиниката, постъпили от зоната на бойните действия. Вниманието на руския лидер помогна да се постави задачата за всестранна помощ на този особен контингент на ниво най-приоритетни задачи, както и да се концентрират значителни ресурси за целта.

Тук се лекува Ваня Воронов от Донецк, който получи тежки травми по време на обстрела. Путин се поинтересува за неговото самочувствие и пожела на момчето най-бързо оздравяване. За изминалата оттогава година руските лекари направиха всичко възможно, за да спасят живота на детето и да върнат зрението му. Те успяха.

На фона на целенасочените и безпрецедентни усилия на Русия по оказване помощ на децата — жертви на военни конфликти, повече от странна е пълната невъзмутимост и безучастност на Запада по проблема.

 

За две години война в Донбас нито една западна държавна или обществена структура — от държавния департамент на САЩ до прословутите «Лекари без граници» не предприеха нито един опит да направят каквото и да е в този посока. 

 

Ясно е защо — та нали по такъв начин те биха били принудени да признаят, че киевската войска убива и инвалидизира донбаските деца.

 

А това по същество противоречи на геополитическите интереси на Запада, чиято цел е пълна подкрепа на киевската хунта, каквито и безчинства да сътворява тя.

 

Подобно лицемерие е абсолютно чуждо на Русия.

 

Русия — от Президента до министъра на отбраната, до редовия войник и лекар са възпитани по заповедите на предците си, които гласят следното: няма чужда болка!

 

Особено по отношение на децата, чиито страдания не могат да се оправдаят чрез никакви геополитически съображения.

Юрий Селиванов, специално за News Front


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;