Правоохранителните органи на Турция отцепиха генералното консулство на Германия в Истанбул заради протест срещу признаването от бундестага на Германия на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 година, предаде Deutsche Welle , позовавайки се на агенция DPA.

 

В протеста са участвали няколко десетки човека. Полицаите са затворили улицата, водеща към сградата на генералното консулство, поставени са водомети.

 

В столицата на Турция Анкара няма протестни акции по повода.

По-рано бундестага прие резолюция за признаването на геноцида над арменците, документът бе подкрепен от болшинството депутати — против беше само един парламентарист, още един се въздържа от гласуване.

 

Това предизвика негативна реакция в Турция: Анкара незабавно отзова посланика си в Берлин, президентът Ердоган заяви, че решението на парламента на Германия ще окаже сериозно влияние върху отношенията на двете страни, а турското МВнР нарече приемането на резолюцията «позорно решение» и «образец на невежество и неуважение към закона».

 

Турция традиционно отхвърля обвиненията за геноцид и твърди, че жертви на трагедията през 1915 година са били както арменци, така и турци.

 

Но масовите убийства на арменци в Османската империя по време на Първата световна война е признак на геноцид, който е осъден от над 20 държави.

 

За първи път това прави Уругвай през 1965 година, примерът му е последван от Кипър, Русия, Канада, Ливан, Белгия, Франция, Гърция и още редица държави, а също Европейския парламент, Съвета на Европа, Световния съвет на църквите.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;