Мащабна спасителна операция се провежда в Егейско море в близост до остров Крит, където днес потъна лодка с около 700 души, предаде кореспондентът на БНР от Гърция. Досега са спасени около 340 души, но и са намерени телата на 4 загинали. Според спасените в плавателния съд е имало и деца.

 

В операцията се включиха военни хеликоптери, както и няколко кораба, които се оказаха в близост до мястото на инцидента. Спасените се намират на норвежки плавателен съд, чиито моряци оказаха първи помощ на бедстващите. От съседните кораби и от хеликоптерите хвърлят спасителни пояси на хората в морето.

 

На борда на преобъралналия се край Крит кораб с мигранти вероятно е имало около 700 души. Това съобщи за Би Би Си ръководителят на представителството на Международната организация по миграция в Гърция Даниел Естрас.

 

«От многото лодки, които трафикантите изпращат обикновено от Северна Африка към Италия, това е третото корабокрушение за седмица близо до остров Крит. Тази лодка е дълга около 25 метра. Смятаме, че на нея може да е имало около 700 души. 250 всъщност вече са спасени», обясни той.

Според Естрас корабът със сигурност е отивал към Италия и най-вероятно е тръгнал от Египет.

 

Според специалисти, които коментират инцидента пред гръцките медии, причината за потъването е в претоварване на плавателния съд, ако не е имало и техническа повреда. Предполага се, че това са мигранти, опитали се да заобиколят Гърция и да се насочат към Италия.

 

В последното денонощие се е увеличил бежанският поток към гръцките острови, информират от морска охрана.

Тагове: ; ; ; ; ;