Атина е против автоматичното продължаване на санкциите срещу Русия, всички страни от ЕС трябва да представят аргументите си за и против, заяви в интервю за РИА Новости заместник министърът на външните работи Никос Ксидакис.

 

«Първата стъпка, която трябва да предприемем е отново да разгледаме политическите обстоятелства, при които бяха въведени санкциите. Днес се намираме не в тази точка, в която бяхме, когато започна украинската криза. Оттогава се случиха много събития, беше изработен план за действия. Всички трябва внимателно и обективно да действат в съответствие с минските съглашения», — заяви високопоставеният гръцки дипломат.

 

Той припомни, че значителна част от търговските отношения на страните от ЕС се дължат именно на Русия, в това число в областта на енергетиката.

 

«Русия е главният енергиен донор за Европа. Русия на свой ред има крупни търговски интереси в много европейски страни», — каза Ксидакис.

 

Дипломатът е убеден, че охладнелите отношения между Русия и Запада носят вреда и на двете страни.

 

«Трябва да се вгледаме в ситуацията внимателно, сдържано и да помислим, как може да се «размразят» отношенията»,  отбеляза той.

 

На въпроса, има ли намерение Гърция да блокира приемането на следващия пакет антируски санкции, Ксидакис каза:

 

«Въпросът се състои точно в обратното: как да разблокираме ситуацията, как да преминем от автоматично продължаване към същностния разговор и обсъждане. Трябва да се чуят аргументите на всички страни — от тези, които искат продължаването на санкциите, а също тези, които желаят тяхната отмяна и «стопляне» на отношенията с Русия.

Тогава аргументите ще говорят сами за себе си».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;