Премиерът на Турция Бинали Иълдъръм нарече «тест за дружбата» между Турция и Германия предстоящото гласуване в бундестага за признаването на генноцида над арменците в Османската империя.

 

«Не за първи и не за последен път се опитват да ни направят отговорни за събитията през 1915 година. Някои приятелски за нас страни, сблъсквайки се с вътрешните си проблеми, стигат до подобни «светли мисли», опитвайки се да насочат вниманието на гражданите си към други теми. Днес Германия преминава през тест за дружбата си с Турция», — каза Иълдъръм по време на срещата си с ръководителите на регионалните части на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

 

Политикът добави, че в Германия живеят 3.5 милиона етнически турци, в това число 400 хиляди безнесмени, които внасят в немската икономика милиарди евро и дават работа на милиони хора.

 

«Считам, че Германия няма право да разочарова толкова голям брой свои избиратели», — каза турският премиер.

Жертви на масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915-1922 г. са над 1.5 милиона човека. Геноцидът е признат и осъден от много страни в света.

 

Първи през 1965 година направи това Уругвай, после — още 28 страни, в това число Русия, Франция, Белгия, Холандия, Аржентина, Полша, Канада, Италия, Бразилия, Ватикана.

 

Геноцидът над арменците е признат от Европейския парламент и Световния съвет на църквите, а също от 44 от 50-те щата на САЩ.

Турция по традиция отхвърля обвиненията за геноцида над арменците и остро реагира на критиките по този въпрос.

 

Президентът Реджеп Ердоган вече заяви, че ако бундестагът признае геноцида, то това може да нанесе вреда на турско-германските отношения.

 

Отношенията на Анкара са особено важни за Берлин във връзка с въпроса за бежанците.

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел нееднократно подчертава важността на миграционното споразумение, сключено между ЕС и Турция през март.

Но в Германия рязко критикуват Меркел за отстъпките й пред Турция и твърде меката позиция по отношение на Ердоган.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;