За първи път от почти 10 години вложенията на европейските страни-членки на НАТО за отбрана нарастват. Причина за това са страховете на страните по повод руската агресия и миграционната криза. Това заяви в интервю за изданието Financial Time генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
«Прогнозата за 20156 година, базирана на цифри, получени от съюзните държави, показва, че през 2016 година за първи път от много години вложенията на европейските съюзници за отбрана нарастват», — заяви Столтенберг.
Той отбеляза, че вероятното излизане на Великобритания от ЕС може да повлияе негативно върху ситуацията.
«Сблъскахме се с неопределеност, с толкова голяма заплаха и проблеми със сигурността, колкото никога не се е случвало в това поколение. Необходимо ни е единство, сила и стабилност», — отбеляза генералният секретар на НАТО.
Той подчерта важността на Великобритания.
Отбеляза също, че по разходи за отбрана Обединеното Кралство отстъпва само на САЩ.
Лондон е ключ към взаимодействието на НАТО и ЕС, добави Столтенберг.
«НАТО и ЕС работят в тандем. Ако Великобритания остане в ЕС, то тя ще заема много добра позиция, ще може да седне на масата на НАТО, както и на масата на ЕС, защото двете организации са много важни при решаването на въпросите, как да се отговори на нестабилността, с която се сблъскваме и на изток, и на юг», — заяви Столтенберг.
Изданието отбелязва, че най-много са увеличили бюджетите си за отбрана, граничещите с Русия страни.
Латвия — почти с 60 %, Литва — с 35 %, Естония и Полша — с 9 %.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;