Президентът на Армения Серж Саркисян в интервю за авторитетното немско издание Bild коментира обсъждането на резолюцията за геноцида на арменския народ в Бундестага на Германия, което ще се разглежда днес 2 юни, предават от  Panorama.am.

Серж Саркисян отбеляза, че за Армения, е от изключително значение признаването на арменският геноцид от Бундестага, а също и недопускането на подобни чудовищни престъпления във бъдеще.

 

 

 

 

 

(Президентът на Армения Серж Саркисян в интервю за немския BILD)

Серж Саркисян отбеляза още, че нито един немски политик не отрича факта за арменският геноцид, дори онези политици, които сега са против приемането на въпросната резолюция.

Президентът на Армения изрази надежда, че все пак, тези политици ще останат привърженици на всеобщите ценности, поставяйки ги над временните политически интереси.

 

 

Президентът на Армения изрази мнение, че Германия също носи историческа за събитията от 1915 година.

 

 

 

» Германската империя, която тогава е била съюзник на Османската империя, е била и исторически очевидец на тези престъпления, и е можела да предприеме някакви стъпки за тяхното предовратяване. Обаче нищо не е било направено. Германия носи особена отговорност и е длъжна, особено от нравствена гледна точка, да защитава ценностите»- каза президентът.

 

 

 

Серж Саркисян засегна също и темата за съдбата на сделката с Турция и ЕС по мигрантската криза, в случай на възможното приемане на резолюцията от Бундестагът, изразявайки мнение, че въпросното споразумение е много противоречиво, и е трудно за реализация с такъв партньор като Турция. Като пример за ненадежността на турската страна Серж Саркисян посочи подписаните протоколи в Цюрих за нормализацията на арменско-турските отношения, които така и не са били спазени.

 

 

 

Днес 2 юни, депутатите от Бундестагът ще разглеждат резолюцията, в която масовите изгнания и убийства на арменци в Османската империя от времената на Първата световна война, се класифицират като геноцид.

 

 

19

 

 

 

 

Както предадоха от  Deutsche Welle, експертите по въпросите за външна политика на болшинството политически партии в Германия подкрепят резолюцията.

Едно от най-недвусмислените заявления, направи един от инициаторите на докъмента, съпредседателят на партия » Съюз 90/ зелени» Джем Оздемир.

В интервю за  изданието  Bild am Sonntag той заяви:

 

 

» Напълно е възможно, че приемането на резолюцията ще предизвика гнева на Анкара. Но Бундестагът няма да се поддаде на шантаж, от страна на такъв тиранин като Ердоган.

 

 

Очаквайте подробности по темата в развитие.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;