Част от речта на президента Плевнелиев по повод при откриването на 20-ата среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

 

«Днес сме заедно. Никога досега не сме били по-добри приятели и съседи. Никога досега не сме търгували толкова много помежду си. Броят на туристите никога досега не е бил толкова голям.

 

Никога досега не сме били толкова свързани, взаимно зависими и никога досега не сме имали обща перспектива за нов хоризонт, за демократично и европейско развитие. Както никога досега, осъзнаваме, че кризите, независимо коя от тях, минават отвъд нашите граници, и само заедно можем да ги преодолеем.

 

Само заедно можем да гарантираме своята енергийна зависимост, и само заедно представляваме пазар, който е достатъчно голям, за да бъде интересен за стратегически инвеститор.

В миналото в региона ние бяхме разделени от желязната завеса, насъсквани един срещу друг от великите сили в продължение на векове. Сега сме заедно и знаем, че зависи от всеки един от нас да гарантира мир, просперитет на Балканите. Войнишкият плац е отстъпил място на технологичен парк като инструмент и платформа за регионално сътрудничество.
 

Числата категорично показват, че заедно държавите от региона са по-силни, допълни Плевнелиев:

Преди 20 години брутният вътрешен продукт на всички страни в Югоизточна Европа беше 440 милиарда евро. Днес е три пъти повече. Ако запазим тези темпове на развитие, след пет години брутният вътрешен продукт на региона ще достигне 1 500 милиарда евро.
 

Държавният глава подчерта, че регионът е интересен и перспективен за инвеститорите заедно, а не всяка от държавите самостоятелно.

Никога досега в историята държавите от региона не са били толкова добре свързани с останалите страни от Европа. Сега трябва да се свържем и помежду си, за да посрещнем заедно безпрецедентния брой кризи, пред които сме изправени, допълни Росен Плевнелиев.

Тагове: ; ; ; ; ;