Руските военни транспортираха в Москва за лечение 10-годишното сирийско момиче от Алепо Сидра Заарур, която пострада в резултат на обстрела на жилищните райони на града, съобщи Интерфакс.

 

«На 1 юни 2016 г. Сидра Заарур бе спешно транспортирана в Москва със самолет Ил-76 на военно-транспортната авиация, с оборудван специален авиомедицински модул…В Москва Сидра Заарур е приета в Руската детска клинична болница, където ще премине през курс на лечение и рехабилитация», — се казва в съобщението на Министерството на отбраната на Русия в четвъртък.

 

По време на полета момичето от Алепо е било наблюдавано от висококвалифицирани военни медици от Главната военна клинична болница «Бурденко» и Централната военна клинична болница «Вишневский».

 

Според данни от руското военно министерство, на 16 април Сидра Заарур заедно с родителите и сестра си е попаднала под обстрела на терористи, които са ползвали самоделни миномети. В резултат на обстрела пред очите на момичето са загинали 3-годишният й племенник и по-голямата й сестра, а самата тя е останала без крака.

 

«Сирийските лекари от гражданската болница в Алепо са направили всичко възможно, за да запазят живота на момичето, но получилата тежки физически и психологически травми Сидра се нужда е от по-нататъшно лечение и рехабилитация», — отбелязва пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия. Към руските военнослужещи в Сирия се обърнали роднини на момичето с молба за лечение и рехабилитация в едно от руските медицински учреждения.

 

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу решил за изпрати в Сирия военно-транспортен самолет с медицинска бригада за провеждане на авиомедицинска евакуация на пострадалото момиче в Москва, се казва в съобщението.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;