Контингентът на НАТО ще се намира постоянно в Източна Европа, но за постоянно базиране не бива да говорим, защото те ще бъдат разположени на ротационен принцип, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Той съобщи, че военните стратези на алианса са предложили да се разположи по един многонационален батальон в три страни в Балтика и Полша. Столтенберг допълни, че един от тези батальони ще формира и оглави Германия.

 

Според него, окончателното решение за числеността и местата на дислокация ще бъдат приети на срещата на НАТО във Варшава.

 

«В Основополагащия акт Русия-НАТО се казва, че не трябва да има постоянно базиране на съществени бойни сили. Определението съществени бойни сили не е било съгласувано, но дори ако отчетем руската интерпретация на съществени бойни сили, то ние сме значително под това ниво. Затова ние спазваме нашите обещание в рамките на Основополагащия акт Русия-НАТО», — каза Столтенберг  на пресконференцията в Берлин, която се транслира на интернет-сайта на алианса.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;