Депутатите подкрепиха предложенията за купуване на нов тип боен самолет и строителството на два нови военни кораба. Ако бъдат реализирани до 2021 година, България трябва да даде около 2,5 милиарда лева. Срещу решенията бяха БСП и «Атака», съобщи БНР.

 

Патриотичният фронт не гласува решението за строителството на корабите. Вносителите от ГЕРБ подчертаха, че днешното решение не дава разрешение за харченето на парите, а дава мандат за започване на разговорите.

Атанас Зафиров от БСП обясни, че новите проекти биха натоварили бюджета на отбраната и социалните разходи:
«Само с едно отлагане на строежа на кораби може да бъде спестен близо половин милиард, който да дадете на мъжете и жените в униформа. И космически кораби да им купите, няма да има кой да ги управлява».

 

Илиян Тодоров от «Атака» обясни, че:

 

«Искате днес да гласуваме да купим тези консерви, защото тези самолети са на по 30-40 години. Ние сме за това да имаме силна армия, но не по този непрозрачен начин, където стотици милиарди изчезват».

 

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт изрази резерви за строителството на корабите:

 

«Това е работа на парче. Публична тайна е коя фирма се спряга, че ще спечели обществената поръчка. Само това съмнение би следвало да ни накара да не бързаме».

 

Началникът на отбраната генерал Константин Попов благодари на депутатите за взетото решение и допълни:

 

«Думата, която ми идва в съзнанието, е думата започнахме. Започнахме възраждането и модернизацията на Българската армия. Благодаря. Това е изключително важно послание към въоръжените сили, към хората в Българската армия, това е послание и към българския народ, и към институциите. Надявам се в скоро време тук да бъде проектът за сухопътни войски и надявам се да се погрижим и за хората с униформи. Те заслужават това».

 

Военният министър Николай Ненчев определи момента като исторически и обяви, че решението е важно за сигурността на държавата:

 

«България трябва да излъчва сигурност и стабилност. Българската армия се задъхва от старо съветско въоръжение и има нужда от ново начало. Защитихме и ще продължим да защитаваме социалните придобивки на военнослужещите, нова техника е необходима и тя ще има огромен мотивиращ ефект върху личния състав. Модернизацията на армията ще бъде един голям успех за Българската армия. Това не е мой личен успех и не само успех на правителството, а успех за България». 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;