Германският Бундестаг ще приеме днес резолюция, осъждаща арменския геноцид, извършен от Османската империя преди 101 години. Очаква се проектът да бъде подкрепен въпреки острите протести на Анкара, предаде Капка Тодорова, кор. на «24 часа» в Германия.

 

С резолюцията си Германия за първи път ще приеме, че става дума за етническо прочистване на цяла етническа група. Между 800 000 и 1,5 милиона арменци загиват при прогонването им от пределите на Османската империя през 1915 година. Документът, озаглавен «Спомен и възпоменание за геноцида над арменците и други християнски малцинства преди 101 години», бе внесен от парламентарните групи на мнозинството — консерваторите от ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия — както и от опозиционните Зелени.

 

Турция се опита да окаже натиск и да спре приемането на резолюцията, като обяви, че съжалява за масовата смърт на християни, но отказва прогонването да бъде окачествено като геноцид.

 

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че приемането на подобна резолюция ще има тежки последствия за икономическите, дипломатическите, обществените, политическите и военните отношения между Германия и Турция.

 

На гласуването няма да присъстват тримата най-важни политици в Германия — канцлерът Ангела Меркел, вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. И тримата се оправдаха с програмата си, но е практика програмата на политиците да се променя при важни гласувания в Бундестага, на които те искат да присъстват. И тримата обаче обявиха задочно, че подкрепят текста на документа.

Тагове: ; ; ; ; ;