Много немски парламентаристи са получили заплахи заради плановете да се приеме резолюцията, в която масовите убийства на арменците в Османската империя са наречени геноцид. Това съобщи председателят на парламента на Германия Норберт Ламерт, откривайки дискусията преди гласуване на резолюцията.

 

«Наред с протестите и демонстрациите имаше и многобройни заплахи, които получиха главно колеги, които имат турски корени, нещата дори стигнаха до заплахи за убийство», — каза той.

 

«Разбира се, ние ще приемем всяка критика, но е ясно също, че заплахи, целящи да се възпрепятства свободата на изразяване на мнение в Германия, не са приемливи», — подчерта Ламерт.

 

«Няма да допуснем да бъдем сплашени»,  отбеляза председателят на бундестага.

 

«Ние, немците, от времената на тъмните страници на собствената си история знаем вероятно повече от другите това, че погледът към историческите събития може да бъде болезнен. Ние разбрахме, че честното и самокритично преосмисляне на миналото не представлява заплаха за отношенията с другите държави и е условие за примирие и сътрудничество», — отбеляза Ламерт.

Той припомни за приноса на Турция в преодоляване на миграционната криза в Европа.

 

«Настоящото правителство на Турция не носи отговорност за това, което се е случило преди 100 години, но носи частична отговорност за това, какво ще се случи по-нататък»,  добави той.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;