Главните проблеми, стоящи в момента пред руската икономика, са ниските цени на нефта и икономическите санкции, констатира в статията си за The Daily Telegraph ръководителят на пазарния отдел на компанията BCS Global Markets Йоси Даян.

 

Заедно с това, според аналитика, това са «ключови фактори, стимулиращи реформите, след претворяването им руската икономика ще укрепне значително».

 

Както допуска експертът, Русия, поемайки този «мощен импулс», започна да се приспособява към рязко променящата се икономическа конюнктура, което е «първият признак за бъдещи доходи, които може да получи страната, възползвайки се от отворилите се пред нея възможности». Реакцията на руските власти около текущата криза демонстрира, че те са успели «да научат уроците си от миналото», — счита Даян.

 

Според аналитика, най-важните от предприетите от правителството на Русия икономически мерки е решението «да се пусне рублата на свободно плуване» през ноември 2014 година: така Москва успя да използва националната валута като своеобразна броня, която погълна голяма част от удара от реакцията на пазарите.

 

Друг важен елемент от икономическите реформи бе засилването работата на Московската борса под егидата на Централната банка на Русия, насочена към създаването в страната на «собствена финансова система от световна класа», продължава експертът.

 

В резултат на това печалбата в руския финансов сектор рязко нарасна и достигна 660.6 %.

 

Положително влияние върху Русия оказаха и западните санкции, пише Даян.

 

Както подчертава аналитикът, въвеждането на антируските икономически мерки не само доведе до намаляване на външния дълг на страната с 30 %, но и провокира оздравяване на банковия сектор.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;