Русия ще направи всичко, за да не допусне превръщането на Черно море в «езеро» на НАТО. Това заяви постоянният представител на Русия в алианса Александър Грушко.

 

«Понастоящем НАТО се опитва да пренесе конфронтационните си схеми върху акваторията на Черно море. Неотдавна президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че не бива да се допуска превръщането на Черно море в «руско езеро». Но НАТО разбира прекрасно, че Черно море никога няма да се превърне в «натовско езеро». Ние ще предприемем всички необходими мерки, за да неутрализираме вероятните заплахи и опити за силов натиск срещу Русия в южно направление», — каза Грушко в интервю за «Российская газета».

 

Черноморският флот на Русия ще участва в стабилизиране на ситуацията в Средиземно море, отбеляза Грушко. По-рано той координира с НАТО и ЕС операциите в борбата с пиратството, но сега алиансът се отказа от това, подчерта руският постоянен представител.

 

 

Припомняме: за присъствието на Русия в Черно море говори Ердоган в средата на май с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Тогава Ердоган каза следното:

 

«Казах му: вас ви няма в Черно море. Черно море почти се превърна в руско езеро. Ако ние не действаме сега, историята няма да ни го прости това», — заяви Ердоган.

 

НАТО се кани да увеличи присъствието си в Черно море и без подканянията на турския лидер.

 

В края на април заместникът на генералния секретар на НАТО Александър Варшбоу разказа за стратегията на Русия в Черно море, която, според него, «е част от глобалните усилия за самоутвърждаване». Действията на Москва «заплашват да хвърлят призив към единството на НАТО, а също над териториалната цялост на алианса», подчерта той.

По време на срещата на НАТО, която ще се проведе през юли, Румъния има намерение да предложи създаването на флотилия под ръководството на алианса в Черно море. Става дума за създаването на регулярен флот, състоящ се от кораби на Германия, Италия, Турция и  САЩ. Корабите на алианса влизат в акваторията на Черно море и сега, но те правят това само по време на учения. Инициативата бе подкрепена от президента на Украйна Петро Порошенко, който изрази готовност да се присъедини към нея.

 

Москва разкритикува идеята за създаването на флотилия. Официалният представител на МВнР Мария Захарова заяви, че това може да принуди Русия «да предприеме адекватни ответни мерки за гарантиране на собствената си сигурност».

 

Грушко на свой ред отбеляза, че в Черно море не може и няма да има опити да се увеличи военното присъствие на извънрегионални държави.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;