Русия: НАТО размахва «руската заплаха», за да я продаде изгодно на европейските данъкоплатци

Изявлението на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за необходимостта да се увеличат разходите на организацията за отбранителни нужди в Европа през 2016 година е свързано с желанието по-бързо да се извлече от «руската заплаха» необходимата на САЩ изгода — тази «заплаха» скоро ще се «спука», а алиансът не успя да извлече от това никаква полза, заяви за РИА Новости ръководителят на международния комитет към Съвета на федерациите Константин Косачев.

 

Столтенберг заяви, че разходите на НАТО за отбранителни нужди в Европа значително ще нараснат през 2016 година на фона на «заплахите от страна на Русия» и миграционната криза, обхванала европейските страни, пише изданието Financial Times.
Разговорите за задължителното и спешно увеличаване на разходите на НАТО за въоръжение — това е опит колкото се може по-скоро да се извлече полза от ситуацията на «студена война» с Русия. Отдавна и безрезултатно се опитват да вдигнат военните разходите на европейците на 2 % от БВП, до момента в графата се е записал само един. За всички останали мотивацията е била откровено недостатъчна — социалните нужди винаги са на преден плен в бюджетните разходи», — отбеляза Косачев.

 

Според него, затова днес за Брюксел е най-удобният повод да се порицаят изоставащите и да се заставят да се размърдат по повода.

 

«Врагът е пред вратата!» — макар за реалното съотношение на разходите между двете противоборстващи сили да предпочитат да мълчат, добави той.

 

«А съотношението е твърде красноречиво: Международният институт за стратегически изследвания съобщава, че през 2014 година Русия е отделила за развитието на армията 70 милиарда, а САЩ — 581 милиарда долара. Добавете към това 44 милиарда в Германия, 61 милиарда за Великобритания и 53 милиарда във Франция», — каза руският сенатор

 

Защо изведнъж спешно трябва да се увеличават разходите, още повече, когато в Европа времената не са «най-цветущи», — задава въпрос Косачев.

 

«Просто защото има удобен повод — «агресивната Русия». Съдейки по това, как натовците душат европейците, съществува подозрение, че те вече и сами не вярват в това, че този повод ще се запази задълго» — твърди той.

 

 Сенаторът обърна внимание, че все повече страни от НАТО вече на високо равнище говорят за отмяна на санкциите срещу Русия, все по-малко са тези, които вярват във възможната агресия на Русия срещу страните от НАТО.
Косачев сподели още, че се възобновяват и официалните контакти между Русия и НАТО — на този етап на равнище посланици, а темите за сътрудничество тихичко започват да се прокрадват.
«Разбираемо е, НАТО има от какво да се безпокои:»руската заплаха» скоро ще се «спука», а никаква материална полза от нея алиансът не успя да извлече», 0тбеляза Косачев.
Според него, ръстът на военните разходи — това, разбира се, е фактор, който не съдейства за подобряване на отношенията между НАТО и Русия, но тук няма пряка и количествена корелация — «колкото по-големи разходи, толкова по-добри отношения, и обратно».
Проблемите в нашите отношения не са в броя на «щиковете», а в главите.
В умовете на тези, които размахват «руската заплаха» и старателно я «продават» на европейските данъкоплатци», — завърши Косачев.
Петя Паликрушева

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...