Парламентът отхвърли проекторешение, внесено от БСП, което щеше да задължи премиера и външния министър официално да предложат на европейските институции Европейският съюз да прекрати санкциите срещу Русия. Само 49 депутати от БСП, АБВ и «Атака» гласуваха «за» , 39 бяха «против» и 39 се въздържаха. «Български демократичен център» не участва в гласуването, предаде БНР.

 

Михаил Миков нарече решението на Евросъюза глупаво, а Янаки Стоилов коментира, че санкционният режим спрямо Русия е във вреда на българската икономика:

 

«Този санкционен режим е във вреда и на българската икономика. Той препятства и политическите отношения между двете държави. Така че с този проект ние сега не оценяваме конкретно събитията в Крим, политиката на Русия или Европейския съюз по всички въпроси. Да, това е фонът и той няма как да бъде променен в този момент. Но ние не можем да отидем към санкциониране на изразяване на позиции и гласуване на решения».

 

 

Нито една държава не е наложила вето върху санкциите, заяви Джема Грозданова от ГЕРБ:

 

«Факт е, че в крайна сметка нито една държава досега, въпреки заявените позиции и гласовете, които чуваме, не е наложила вето върху тях до този момент. Причина за това е, че Европейският съюз е съюз, в който върви обща външна политика и политика за сигурност. Въпросът днес е, дали искаме да поставим тази политика пред националното решение. Тоест, дали искаме да направим така, че националното решение да бъде по-силно от това на общата политика. И тук не може да не се направи паралел с това какво предстои на 23-ти юни във Великобритания. Независимо какво ще бъде решението там, ефектът на доминото ще започне».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;