Как може да противодейства Русия на присъствието на кораби на НАТО в Черно море?

 

НАТО действително ще усилят групировката си кораби в Черно море, отбелязва водещият експерт от Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО, докторът на политическите науки Михаил Александров.

 

Конвенцията Монтрьо няма да попречи на това. Корабите ще се намират в натовска ескадра на ротационен принцип. В алианса има много страни, затова ще е достатъчно, ако всяка от тези страни изпрати в Черно море по един кораб — в този случай ще се заобиколят ограниченията по отношение на тонажа. От друга страна, натовците могат да засилят флотилиите на някои държави — например на Румъния, България или Грузия — предоставяйки им част от бойните си кораби. Дори не говоря за Турция, която може да държи в Черно море неограничен брой кораби. Т.е. алиансът без особени проблеми ще събере силна групировка.

 

От стратегическа гледна точка това няма да даде нищо на НАТО.

 

Съдете сами.

 

Руските ракетни противокорабни брегови комплекси «Бастион» са снабдени с ракети «Оникс». Те са свръхзвукови, скоростта им е 2.6 маха. Ракетите са високоманеврени, със сложен маршрут на полета: способни са да набират височина до 15 хиляди метра, а после да пикират и да стигнат до височина 10-15 метра над нивото на морето. Такива ракети трудно се откриват на фона на морските вълни със средствата на радиолокацията. Когато първата ракета хване целта, тя предава информацията на другите. По такъв начин ракетите «Оникс» разпределят целите помежду си.

«Бастион» поразява корабите на противника на голяма дистанция — около 300 километра. С помощта на радиолокационната станция «Монолит-Б» той може да получи задхоризонтно целеполагане.

 

Фактически «Бастион» покрива значителна част от акваторията на Черно море. Може да се каже напълно точно: близо до руските брегове натовски кораби при всички случаи няма как да достигнат.

 

 

Русия има фронтови бомбардировачи Су-24, които вече са разположени в Крим.

 

Те могат да носят крилати ракети и да поразяват целите по цялата акватория на Черно море, съвсем до Черноморските проливи.

 

И накрая, в Черно море има няколко руски подводници от проекта «Варшавянка», снабдени с крилати ракети с морско базиране «Калибър». Те също могат да прострелят всичко, що хвърчи, плува, ходи или прочие по Черно море.

 

 

 

По същество НАТО не може да създаде превес на силите си в Черно море.

 

Колкото и да се старае това да се случи, превесът на силите в Черно море е на страната на Русия.

Фактически, разполагайки в Черно море корабна групировка, натовците сами се подставят под удара, който ще унищожи всичките им кораби почти мигновено.

 

Затова трябва да се отнасяме спокойно към инициативата на алианса.

 

От военно-стратегическа гледна точка присъствието на НАТО в Черно море не променя ни-що в тяхна полза.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;