Световната общност трябва да сложи края на финансирането на тероризма и екстремизма, а също да действа чрез средствата за масова информация и системата на образованието, за да се предотврати радикализацията на обществото, заяви по време на заседанието в Мадрид на «Форума за нова икономика» генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

 

«Ние трябва да се борим с радикалния тероризъм и екстремизма. Трябва да сложим край на тяхното финансиране, трябва да  сдържаме чуждестранните наемници. Но подобни методи на борба не са достатъчни. Трябва да предотвратим радикализацията по пътя на образованието, чрез средствата за масова информация, чрез създаването на нови възможности за младежта», — каза Бокова.

 

 

Според нея, неотдавна тя е била в Афганистан и се е убедила, че «ролята на ЮНЕСКО, меката сила, никога не е била толкова важна да страните с конфликти», отбелязвайки необходимостта от «ликвидиране на социалния разрив сред различните страни в света».

 

«Екстремистите и терористите нападат в много части на планетата — във Франция, Белгия, Мали, Сирия, Ирак. Виждаме как режат глави на журналисти, нарушават правата на жените. През 2015 година е направен рекорд по броя на принудителните преселници. И за да решим тези проблеми, трябва ни повече дипломация, а не по-малко, повече многокултурност, а не по-малко», — добави Бокова.

 

Тя отбеляза ролята на Испания, полагаща големи усилия в качеството си на непостоянен член на Съвета за сигурност към ООН за решаването на много проблеми на съвременното общество.

 

 

«Испания е пример, че културните различия не разделят обществото, а го обединяват. Испания е пример за единното съществуване на многокултурното общество», — добави Бокова.

 

«Аз принадлежа на поколението, което обедини Европа, което отстояваше правата на човека, европейската солидарност. Ние никога и не сме мислели, че в XXI век ще се върнат проблемите на разделения свят», — заяви генералният директор на ЮНЕСКО, акцентирайки вниманието върху въпросите за промените на климата и бедността.

 

 

В срещата взеха участие и изпълняващият длъжността министър на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго и бившият директор на ЮНЕСКО Федерико Майор.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;