НАТО е за диалог с Русия, заяви във вторник генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на съвместната си пресконференция с министъра на външните работи на Полша Витолд Ващиковски във Варшава.

 

«Ако говорим са самата среща на НАТО във Варшава, то това ще бъде тази изключителна среща, който ще се проведе във време, когато сме изправени лице в лице с по-трудната и изискваща ситуация около сигурността», — заяви той.

 

Столтенберг за пореден път подчерта, че пред НАТО се очертава заплаха от изтока в лицето на Русия, както и от юг под формата на терористичните групи в Северна Африка и в Близкия Изток.

 

«Ако става дума за засилване на нашите отбранителни способности и сплашването, тук ние сме привърженици на диалога и прозрачността спрямо Русия, защото напрежението е много видно, затова диалогът и прозрачността са много важни, за да се намали рискът и да се изключат такива положения, в които ситуацията излиза извън контрол», — заяви Столтенберг, добавяйки, че за целта се провежда срещата на Съвета Русия-НАТО, която трябва да се проведе преди срещата във Варшава.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;