Барак Обама подготви секретен доклад за американския Конгрес относно сдържането на Русия в космическото пространство.

 

САЩ упрекват Русия в разработването на т.нар. противоспътниково оръжие — докато в същото време самите Щати отдавна го приеха на въоръжение и дори изпробваха оръжието на практика.

 

Обама реши да се заеме със сдържането на Русия в космическото пространство.

 

«В съответствие с член 1613 от проекто-бюджета за 2016 г. за нуждите на националната отбрана изпратих доклад и секретно приложение по сдържането на противници в космоса», уведоми Конгреса президентът на САЩ. 

 

Докладът е засекретен.

 

Вероятно американците ще тръгнат да развиват традиционните за тях технологии.

 

Ето какво счита по темата ръководителят на Института по космическа политика Иван Моисеев:

 

«Военната космонавтика се дели на две части — ударна и информационна. С развитието на класическия «елемент за сдържане» ударната военна космонавтика, включваща в себе си унищожаване на спътници, американците няма да се занимават, защото считат разработките по темата за скъпоструващи и безпереспективни.

 

А с информационната система, т.е. разузнаването, изучаването на другите спътници и пр., с това те ще занимават, да, при това агресивно», — сподели Моисеев.

 

Американците и в бъдеще ще блокират приемането на конвенциията за демилитаризирането на космоса.

 

САЩ няма да отстъпят от предишната си позиция да НЕ причисляват информационните системи към военната сфера.

 

Впрочем, и без това някакъв положителен резултат в сферата на демилитаризацията на космоса едва ли може скоро да се очаква.

 

«САЩ се занимават сериозно с противоракетната отбрана, която има на свой ред ударен противоспътников потенциал. Със същото се занимава и Китай. Русия не се занимава с това», — отбеляза Моисеев.

 

Това бе демонстрирано от американците през 2008 г. Тогава те свалиха аварирал американски спътник-шпионин USA-193 с помощта на ракети SM-3, пуснати от борда на крайцера «Лейк Ейри» в Тихия океан.

 

Целта беше поразена на височина 246 метра.

 

Година по-рано аналогична атака върху своя стар метеорологичен спътник предприе Китай. Спътникът бе свален на височина 800 км.

 

Според Моисеев, двата пуска са имали демонстритивен характер и са имали за цел да покажат възможностите на двете страни.

 

Американските медии обвиняват Русия в използването на противоспътникови ракети. Имат предвид пуска от космодрума Плесец на ракетите «Нудоль».

 

Вероятно имат предвид системата за противоракетна отбрана (ПРО) А-235 «Нудоль». Тя трябва да замени разположената около Москва система А-135 «Амур», но не може да сваля обекти в околоземна орбита.

 

А точно американските ракети SM-3, които се изстрелват от кораби, имат такива възможности.

 

Докладът на Обама без всякакво съмнение е поредно доказателство за пренасянето на военните технологии в космоса.

 

Според депутата от руската Държавна дума Олег Савченко, «не бива да се страхуваме от това. Дори няма смисъл да го обсъждаме — дали да участваме в тази надпревара или не. Русия е обречена да бъде космическа държава.

 

Трябва да запазим този потенциал, който имаме и в никакъв случай да не го разхищаваме».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;