Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се сблъска с растящото безпокойство относно бъдещата си визита в Русия от страна на САЩ, редица европейски страни и дори от своите собствени подчинени, пише Politico.
Юнкер има намерението да посети Петербургския международен икономически форум, който често бива наричан путинската версия на форума в Давос. Ако Юнкер посети Русия, той ще е първият лидер от която и да е организация на ЕС, който ще пристигне в Русия след въвеждане на санкциите през 2014 г.
Впрочем, понастоящем участието му във форума не присъства в официалния му график, а името му до момента не фигурира в програмата на мероприятието. Окончателното потвърждение на участието му във форума, който ще се състои между 16 и 18 юни, ще бъде озвучено седмица преди началото.
Изданието отбелязва, че това оставя вратичка на Юнкер да отмени визитата. Това може да се случи, ако Владимир Путин извърши неочаквана провокация или ако ситуацията в Украйна се влоши, пише изданието.
Много са тези, които отбелязват, че посещението на Юнкер в Русия не е желателно, защото се случва в навечерието на гласуването от страна на ЕС на продължаването на санкциите през юли тази година. Според наличната информация от дипломатически източници, добавя изданието, няколко държави — в това число Великобритания, САЩ, редица страни от Балтика и Централна Европа — вече са изразили безпокойството си по повод пътуването на председателя на Еврокомисията.
Според критиците на инициативата, само по себе си пътуването на Юнкер в Санкт Петербург може да бъде контрапродуктивно. Дори ако той направи публично изявление за неспазването от страна на Русия на Минските споразумение и правата на човека, акцентът ще бъде не върху това изявление, а върху самия факт на неговото присъствие.
Изданието отбелязва, че като цяло пътуването до Русия не е под забрана за западните политици. За последните две години в Москва са пристигали държавният секретар на САЩ Джон Кери, канцлерът на Германия Ангела Меркел и министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро.
Върховният представител на ЕС по международните въпроси Федерика Могерини също планираше пътуване до Москва. Министрите на външните работи на страните-членки на ЕС имаха противоположни мнения по въпроса, обаче, и Могерини се отказа от пътуването си.
Изданието отбелязва, че визитата на Юнкер може да я застави да промени решението си.
Петя Паликрушева
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;