Бойните загуби на САЩ, започвайки от 11 септември 2001 година, — терористичната атака над Световния търговски център в Ню Йорк — са над 5 000 човека.

 

Това каза председателят на Комитета на началник щабовете на Въоръжените сили на страната генерал Джозеф Данфорд по време на церемонията по полагане на венци на Арлингтънското национално гробище.

 

«5 хиляди бяха убити в бой, започвайки от 11 септември», — каза той. 

 

В речта си Данфорд отбеляза, че от деня на основаването на страната са дали живота си над 1 млн човека.

 

В частност, 100 хиляди войници са загинали в Първата световна война, 400 хиляди — във Втората световна война. Още 40 хиляди американци са били убити по време но конфликта на Корейския полуостров. Загубите по време на Виетнамската война са 58 хиляди човека.

 

«Всички те са синове, дъщери, братя и сестри, добри приятели. В списъка влизат деца, които са израснали без майки и бащи, това са тези, чийто животи бяха разрушени, а надеждите и мечтите им никога няма да се сбъднат», — допълни той.

 

Според него, хиляди американци днес служат на държавата, много от тях «са подложени на риск».

 

Денят на възпоминание за първи път е отбелязан на 30 май 1868 година, отдадена е почит на загиналите в гражданската война между Севера и Юга.

Тогава за били украсени с цветя гробовете на 20 хиляди войници, погребани в Арлингтънското гробище.

 

Към края на 19-ти век Денят на възпоминанието се отбелязва почти в цялата страна, а след Първата световна война в последния понеделник на май започват да отбелязват загиналите във всички въоръжени конфликти с участието на САЩ.

 

През 1971 година Денят на възпоминанието е обявен за общонационален празник.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;