Парламентарната Асамблея на НАТО прие декларация, призоваваща да се гарантира сигурността на влизащите в алианса страни, които са разположени в региони, съседни на Русия.

 

Както съобщи агенция Associated Press, документът е бил единодушно одобрен по време на състоялото се в албанската столица тридневно заседание на Асамблеята, в която взеха участие 250 парламентаристи от 28 страни от алианса и държави-партньори на НАТО.

 

В декларацията на ПА на НАТО се призовават страните от военния блок «да предоставят гаранции на страните-членки, които усещат, че тяхната сигурност се намира под заплаха, фокусирайки вниманието си върху източния и южния флангове на алианса».

 

В декларацията се казва още, че страните от НАТО «са длъжни да продължат да търсят пътища за снижаване на напрежението в отношенията с Русия и да се избягват инциденти».

 

«Призивът, който отправя Русия, е реален и сериозен», — твърди председателят на ПА на НАТО, американският конгресмен Майкъл Търнър.

 

Заместникът на генералния секретар на НАТО Александър Вершбоу, според агенцията, е заявил по време на заседанието, че на предстоящата на 8-9 юни във Варшава среща алиансът трябва да вземе решение за засилване на военния си потенциал и средствата за тилово обезпечение в страните, граничещи с Русия.

 

Вершбоу, отбелязва агенцията, е призовал също всички страни от НАТО да увеличат своите военни разходи до 2 % от БВП.

 

В декларацията, приета на заседанието на ПА на НАТО, се казва, че всички страни от алианса са длъжни да постигнат това ниво към 2020 година.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;