Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че разходите на НАТО за отбранителни нужди на Европа значително ще нараснат през 2016 година на фона на «заплахата от страна на Русия» и миграционната криза, обхванала европейските страни, пише  Financial Times.

 

 

«Прогнозите за 2016 година на база данните, постъпващи в алианса, показват, че 2016 година ще бъде първата година с увеличаващи се разходи на европейските съюзници за първи път от много, много години», — цитира изданието Столтенберг.

 

Конкретните цифри по разходите на НАТО за година не се цитират, но за тяхното увеличаване свидетелстват изявленията на редица европейски страни за стремителния ръст на инвестициите във военния сектор.

 

В страните от Прибалтика, отбелязва изданието, има най-забележими промени.

 

Латвия увеличава военния си бюджет приблизително с 60 %, Литва — с 35 %, а Естония — с 9 %.

 

Военните разходи на Полша, основната военна сила в Източна Европа, също са увеличени с 9 %, Великобритания върви по същия път.

 

Според Столтенберг, трудностите в обезпечаването на военните нужди на алианса могат да са свързани с излизането на Великобритания от ЕС, защото тя е най-големият европейски съюзник на НАТО и вторият по размерите на инвестициите в сигурността в алианса след САЩ, а и играе «ключова» роля в тандема НАТО-ЕС.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;