Кадри от 28 май 2016 година, Атон Света Гора. Президентът на Русия Владимир Путин в храма «Успение на Пресвета Богородица» по време на заключителната част на молебена.

Поклонническото посещение на руският президент Владимир Путин в Атон, тази година съвпада и с навършването на 1000 години присъствие на руско монашество в Света Гора.

 

 

33

 

 

 

44

 

 

45

 

Част от приветствието към Владимир Путин, който бе поздравен от представител на Вселенската патриаршия, игумени, и монаси.

 

 

» Ваше Превъзходителство, Президент на Руската Федерация, Ваше преосвещенство митрополит,представител на Вселенския Патриархат, Ваше преосвещенство министър на външните работи,господа заместник министри, свети игумени, господин губернатор,
от името на Светия Синод и всички светогорци, приемам Ви с радост и огромна чест, Ваши превъзходителства, тук на земята в пределте на Богородица с всички почести присъщи на Вашия ранг господин Президент, във Ваше лице, господин президент,
приветствам Благочестивият руски народ.

Благодарение на такива срещи, се продължава паметта на многовековно взаимодействие и дружба между нашите два народа, между Свети Атон и руското православие.

Нашите многовековни отношения, се изграждат на здравия фундамент на общото православие, и единна вяра. И всички изпитания, които ни се е налагало да преодолеем, само са укрепвали тези отношения. Още един важен фактор способстващ укрепянето на отношенията ни, е фактът, че във времената на турското господство, много гърци, понтийци, се заселват на територията на Русия, което също допринася за сближаването и укрепването на връзките между нашите два народа.

 

 

 

 

 

 

 

 

В отговор на приветствието руският президент Владимир Путин:

 

 

 

 

 

 

 

47

 

» Искам да благодаря на Вселенският Патриарх, предстоятелят на Гръцката православна църква за всичко, което правите за поддържането на отношения с Руската православна църква, с руския народ и Русия.

 

Искам да благодаря на братята от Света Гора Атон за топлия прием. Аз съм тук за втори път и чувствам особена топлота, доброта, и най-доброто отношение към мен не само като към глава на Руската държава, но и към руският народ като цяло.

В Света Гора Атон се случва много важно, и много нужно за православния свят деяние.

Това деяние е свързано с съхранението на нравствените устои в нашето общество. И в значителна степен вие се явявате източник на това благополучие и благодат.

Огромно благодаря. Пожелавам Ви всичко най-добро.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;