Швеция, сключвайки споразумение с НАТО за разполагане на военен контингент, се стреми да изпрати «сигнал за сплашване» към Русия, макар Москва и да няма намерение да заплашва никого, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

 

Шведският парламент по-рано одобри «Споразумение за подкрепа», което позволява на НАТО да прехвърля военни от Силите за бързо реагиране на територията на страната и да разрешава провеждането на учения там.

 

С това Швеция намери начин да се сближи с алианса, без да е член на НАТО.

 

Министерството на отбраната на кралството обясни необходимостта от тази стъпка с наличието на «растяща заплаха от страна на Русия», който била принудила Швеция да се откаже от дългата традиция на политически неутралитет, се отбелязва в статията.

 

По-рано страната се въздържаше от участие в каквито и да са действия на алианса и оставаше настрани от военното противопоставяне.

 

Но сега, според министъра на отбраната на Швеция Петер Хулквист, политиката на сигурност на кралството трябва «да съответства на времето» и да бъде готова да отрази вероятната опасност.

 

И макар нападение от страна на Русия в министерството да считат за малковероятно, Швеция няма да пропусне възможността «да сплаши» Москва с участието си в дейността на алианса, завършва изданието.

 

НАТО нееднократно обяснява разширяването на присъствието си в Източна Европа в «руската заплаха». По-рано командването на алианса препоръча да се разположат многонационални батальони в страните от Балтика.

 

Москва непрекъснато отбелязва, че Русия не е заинтересована от ескалация на напрежението, но е готова да отговори адекватно на действията на Запада.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;