Подкрепата на политиката на президента на Русия Владимир Путин се наблюдава и сред представителите на руския елит — до такъв извод стигнаха неочаквано и за себе си изследователите от американския колеж «Хамилтън», Ню Йорк.

 

Колежът е провел изследване сред представителите на руския елит с цел да се определи реалното ниво на подкрепа към Путин.

 

«Хамилтън» влиза в топ-20 на най- елитните американски образователни заведения.

 

Специалистите от колежа пристъпили твърде внимателно към изследването.

 

Социолозите попитали представителите на различни сфери: от частния бизнес, медиите, научно-изследователски институти, държавни предприятия, военни — били обхванати всички социални групи, които могат да се отнесат към «елитната» прослойка на обществото.

 

Числата, които получили в подкрепа на действащата власт в Русия и лично в подкрепа на Путин сред върховете на руското общество в значителна степен съвпадат с рейтинга на Путин, който руските социолози вече били публикували.

 

Според изследването, за подкрепа на руската военна операция в Сирия са 76 % от запитаните.

 

Болшинството са на мнение, че причина за военната операция е борбата с международния тероризъм в лицето на ИД.

 

75 % от запитаните считат, че главният виновник за украинската криза и войните в юго-изтока, са Съединените Щати.

 

А в качеството му на стратегически партньор САЩ е само за по-малко от 10 % от запитаните от руския елит.

 

33.7 %, според данните от изследването, не разглеждат в качеството им на вероятен партньор на Русия не само САЩ, но и ЕС, а и Китай.

 

Интересното е и това, че броят на тези, които считат настоящата политическа система «за най-подходящата за Русия» два пъти превишава броя на привържениците на «западния модел на демокрация». Тази цифра е нараснала два пъти в сравнение с 2004 година.

 

Според изследването, това, което се наблюдава в Русия, се нарича «консолидация на обществото». Когато всички слоеве на социума еднакво се придържат към общи ценности и идеали, общите възгледи върху интересите и бъдещето на страната, общи представи за важните цели на държавата и това, което е необходимо за обществото, както и общи възгледи около негативното и разрушителното за обществото.

 

 

 Дори популярният сред опозиционните среди «Левада-център» признава, според данните от общонационалното допитване в Русия, че рейтингът на Путин в Русия е нараснал за година с 8 %.
Припомняме, че неотдавна американското издание Washington Post реши да провери доколко силно се подкрепя Путин наистина, явно поставяйки под съмнение «колосалния рейтинг» на президента на Русия.
Американското издание проведе в Москва социологическо допитване «очи в очи».
Резултатите доказват за единното мнение на руснаците и искрената им подкрепа за Путин.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;