Малка, уникална, неповторима- единствена. България. Тази дума, от която ти трябва да потръпваш, да се вълнуваш, да знаеш, да опознаваш всеки ден. Твоята България. Твоята гордост и съдбата ти. Родината ти. Която иска да я обичаш.

Спомняш ли си..днес, в това време на всичко и нищо, завета на кръвтта? Чувстваш ли днес, повикът на духа?

Не можеш да забравиш, каквото и да се случва. Колкото и да е трудно. Защото носиш благословената мисия, да даваш светлина.

 

Да! България праща писма до теб, чакайки да ги прочетеш със сърцето си, за да заспи спокойна в душата ти. България иска да се събуди от съня на обреченото забравяне, гордо да се изправи в съзнанието на българите, за да оживее духът й.

Искаш ли да бъдеш част от събуждането на България? 

Да я видиш силна, горда и красива? Достойна! България чака. Чака твоите търсения към пътеките на душата й, чака скромно да си спомниш, че има защо да се гордееш от това, че си българин.

 

 

 

 

 

39.3

 

 

 

 

 

България е в теб и винаги е била- трябва само да я почувстваш, за да продължиш наследството. Помниш ли кои сме ние?

 

 

От днеска нататък българският род
история има и става народ!»

Нека всякой брат наш да чете, да помни, (…)
и че сме имàли царствà и столици,
и от нашта родà светци и патрици;
че и ний сме дали нещо на светът
и на вси Словене книга да четът;

и кога му викат:»Българину!» бесно,
той да се гордее с това име честно.

Четете да знайте, що в стари години
по тез земи славни вършили деди ни,
как със много кралства имали са бран
и била велика българската държава;
как свети Борис се покръстил в Преслава, …

 

 

 

 

В старопрестолната Плиска, първата българска столица, днес оживява духът на България: «Дворът на Кирилицата» или домът на азбуката.

В тази Плиска, в която някога, упоен от красотата на земите ни Хан Аспарух възкликва  «Тук ще бъде България», и основава българската държава, в тази Плиска, в която княз Борис I покръстител български, приема християнството, днес, след толкова много време, неизличимата сила на делото на светите братя Кирил и Методий, възкръсва с нова сила, и идва за да напомни за себе си. И нуждата да го помним.

 

 

 

 

 

39.8

 

 

 

Българската азбука се завръща вкъщи в » Двора на Кирилицата», където 30-те букви от азбуката достойно се извисяват между братята Кирил и Методий и седящия в трона си цар Борис.

 

 

» Дворът на Кирилицата» — един безценен подарък за всички нас, който идва точно навреме. В най-сложния исторически момент за цялото човечеството, за да напомни силата на непреходните неща.

 

 

 

» Дворът на Кирилицата» — истински жив урок по история и родолюбие, който поднася Карен Алексанян— създателят и пазителят на буквите, създавайки единсвения по рода си съвременен културно-исторически музей и дом на буквите, в който всяка буква изваяна от ръцете на арменски майстори- каменоделци, разказва..говори.

 

 

 

 

7

 

 ( Пазителят на буквите- създателят на » Двора на Кирилицата» Карен Алексанян)

» Дворът на Кирилицата», в който оживяват най- ярките и основополагащи мигове от историята на България, с която трябва да се гордеем и обичаме, идва като напомняне..за всички нас…

 

 

С благодарности към Карен Алексанян- за урока по родолюбие, за съхранението и увековечаването на този дух, за възраждането на великото дело на просветителството и безценното духовно послание за поколенията.

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ;