Най-тежките проблеми на България са два, но никой не им обръща внимание.

 

За това, че демографският срив при нас е най-бърз и обезлюдява ускорено страната ни, статистическата служба на ЕС Eurostat предупреди преди няколко месеца.

 

Завчера оттам запищя алармата, че България се откроява рязко «напред» пред другите с огромен процент население, живеещо в крайна мизерия. Вдигнаха ни и нов червен картон — че сами сме обрекли науката на трайна бедност до 2020 г., а по индекс на иновациите куцаме на патерици след всички останали.

 

Това казват безпристрастните числа. А какво казва в това време пристрастното ни правителство?

 

Теменужка Петкова обяви, че позлатяват с енергийни помощи 14% от населението (толкоз само били уязвимите), а медиите ударно подхванаха хвалбата и като право черво я спуснаха на обществото.

 

И към онези 33% от българите, които според Eurostat живеят в нищета, особено в селата, където 53% от населението мизерства. Пък и цялата пушилка е за 4-5 лв. «помощи» на месец на 14% от бедстващите, при това — неизвестно откога. Обаче, ура — забогатели сме, както ни съобщи Бойко Борисов.

 

Така е в новата математика — вадиш от мизерните ни заплати повишените цени на храни, транспорт, вода, винетки, ток и пр. — и получаваш… забогатяване.

 

В МОН пък произвеждат стратегия след стратегия и ни убеждават, че ставаме Оксфорд на Балканите, а Плевнелиев ни сугестира, че ставаме световен лидер по иновации. Докато някакъв си Eurostat писука, че всъщност сме последни по индекс на иновациите и по пари за наука.

 

Къде е тая българска индустрия, дето ще започне да бъка от иновации? Маркс е остарял с неговата формула, че пари се правят с производство («пари-стока-пари прим»). Хм.

 

Който е в крак с времето, прави една КТБ или един Тех парк и си свирка, защото знае модерната формула на развитието (личното): «пари-далавера-пари прим».

 

Та, със сигурност има забогатели, ама те не се подлагат на публично обсъждане.

 

Горанов току обявява 2 млрд. лв. бюджетен излишък, който правителството си го харчи по собствено усмотрение, докато в същото време ни товари с нови заеми. Само през март изтеглиха още 2 млрд. евро външен заем.

 

Щом са събрали страхотен излишък, що ще плащат задълженията на БДЖ с пари не от него, а от концесията на летище София?

 

А, както напомниха леви депутати вчера, едни 406 млн. лв. ще трябва да извадят от джоба на данъкоплатеца и да ги дадат за европроектите, които поради нарушения и калпавата работа по проектите са забавени и не са приключили в срок, затова Брюксел няма да ни ги овъзмезди.

 

Ясно е, че се краде от европарите, но поне да си правят проектите без нарушения и в срок, за да няма корекции, които ще се покриват от бюджета.

 

Заради цялата тази игра на криеница младите българи на тумби продължават да атакуват Терминал 2, откъдето заминават да развиват чуждата наука и чуждите икономики. И плащат тока на мизерстващата си баба на село доста по-успешно от Теменужка Петкова.

 

А тук — нови демографски дупки, тежка мизерия и… стратегия до стратегия! Нищета, родена от политиката.

Велиана Христова

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;