В Истанбул се проведоха празнични мероприятия, посветени на 563-та годишнина от завоюването на града от Османската империя, пише Deutsche Welle.

 

Както е отбелязано в материала, тържествата, организирани от президента Ердоган «в опита си за пореден път да възбуди националната гордост» сред гражданите, имаха голям успех: на митинга, на който говори турският лидер, се събраха десетки хиляди.

 

Според DW, Ердоган се възползвал от публичната си реч по повода и за пореден път е разкритикувал страните, намиращи се на територията на съседната с Турция Сирия, които така или иначе са въвлечени в сирийския конфликт.

 

«Какво въобще правят в Сирия Русия и Иран? — попита турският президент, обръщайки се към талпата. — А да не би нещо там да са забравили американските войници, които носят нашивките на терористичната организация?»

 

 

Вторият риторичен въпрос на Ердоган се отнася за появилите се неотдавна в медиите снимки, на които са запечатани американски военнослужещи, които носят отличителните знаци на групировката «умерена сирийска опозиция», свързана със забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан, отбелязва авторът на статията.

 

Американските чиновници вече коментираха снимките, заявявайки, че военнослужещите са украсили униформата си със съответните нашивки само по собствена инициатива, без да поискат разрешение за това от командирите си, подчертава журналистът.

 

Както пише изданието, турският президент нерядко е обвиняван в използване на «неоосманистката» стратегия с цел консолидиране на цялата власт в ръцете си — независимо от това, че в миналото постът президент на Турция се считаше за почти напълно символичен.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;