Русия впечатли военните чиновници на САЩ със «силата и точността» на най-новото си въоръжение, разположено в Сирия в рамките на операцията на ВКС за борба с терористите.

 

Именно затова във Вашингтон обмислят създаването на съвършено нов тип оръжие, с помощта на което Пентагонът планира да сдържа не само Русия, но и Китай, пише американският вестник The Wall Street Journal.

 

«Крайно съм разтревожен от това, че САЩ губят своето традиционно превъзходство», — казва Елбридж Колби, военен експерт от  Center for a New American Security.

 

 

Изданието пише, че аналитиците в сферата на отбраната на САЩ са убедени, че САЩ се нуждаят от нови военни постижения.

 

Към подобни мисли ги подтиква фактът, че «Русия разработва ракети тип «земя-въздух» с голям радиус на действие и нови технологии за радиоелектронна борба, които ще й позволят да унищожава всякакви обекти редом до границите й.

 

«Не бива да се игнорира фактът, че Русия притежава огромни способности да прехвърля боеприпаси на големи разстояния», — счита заместник министърът на отбраната Робърт Уорк.

 

Отговорът на Русия и Китай, от гледна точка на чиновниците от Пентагона, трябва да бъде т.нар. релсотрон (релсово оръдие). Според твърденията на американските военни, то «не не се нуждае нито от барут, нито от взривни вещества, захранва се от електромагнитни релси, ускоряващи движението на снаряда до свръхвисока скорост».

 

 

С помощта на релсотрона, пише изданието, американските военни планират «да спомогнат за придвижването на американските войски около границите на Русия».

 

Заедно с това, продължава изданието, понастоящем се извършват само тестови изпитания, а проектът се сблъсква с големи технически бариери, свързани със създаването на съответната инфраструктура.

 

Военните съветници на САЩ считат, че подобно оръжие може да се използва «за защита на прибалтийските страни от Русия и за подкрепата на съюзниците в борбата срещу Китай в Южно-Китайско море».

 

Отношенията между Вашингтон и Москва преживяват криза, започвайки от пролетта на 2014 година, когато полуостров Крим след референдум влезе в състава на Русия.

 

САЩ обвиняват Русия за участието в конфликта в юго-източна Украйна, макар руското МВнР нееднократно да подчертава, че не е страна във вътрешноукраинския конфликт, не подкрепя опълченците материално, а също не доставя в зоната на бойните действия оръжие.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;