САЩ нарушават задълженията си по отношение на подготвените от техните военни инструктори бойци, които се сражават с терористичните групировки в Сирия.

 

Това заяви Мохамед Таллаа — командир на едно от формированията на опозицията, носещо името «Нова сирийска армия», в интервю за  The Washington Post.

 

Според него, американските военнослужещи не са оказвали навреме помощ след организирания от ИД в началото на май терористичен атентат в базата на подразделението, и това «предизвиква още по-голямо недоверие» сред неговите бойци.

 

«Не казвам, че американците са ни подвели, но те нарушиха своите задължения. Те не направиха това, което можеха да направят. Ние не искаме американците да пренебрегват живота на нашите военнослужещи»,- отбеляза подполковникът.

 

Таллаа сподели, че рано сутринта на седми май терорист-смъртник в брониран автомобил е пристигнал на територията на военната база на опозицията и е взривил бомбата.

 

Дезертиралият офицер от правителствената армия на Сирия отказва да спомене колко човека са загинали в резултат на терористичния акт «заради опасения, че ще се постави под заплаха живота на останалите живи», пояснява изданието.

 

Нападението, както допуска Талаа, е било тежък удар за подготвената в Йордания и изпратена да воюва в Сирия военна част, която и без това била немногобройна и страдала от недостиг на въоръжение и военна техника, която САЩ обещали да предоставят, «но така и до момента не изпратили».

 

Оцелелите след терористичния акт, според него, «едва ли ще искат да останат в слабо защитената база, при това намираща се в пустинята, и да чакат новия терористичен акт».

 

Според източника на изданието, «много опозиционери се отказват да продължат подготовката си и се връщат в Сирия преди да е завършило обучението им».

 

«Ние заслужаваме голяма критика за тази програма, — отбеляза той. — Първият проблем е в това, че подготовката заема твърде много време, втората — да накараш хората до се посветят на борбата срещу ИД.

 

«Ако програмата за подготовка продължи в същия дух, то ние никога няма да получим армия, достатъчно многобройна, за да се бори с ИД, — завършва Таллаа. — Нещо повече, ще изгубим и вече подготвените военнослужещи».

 

Програмата за подготовка на т.нар. отряди на «сирийската умерена опозиция» за борба с ИД бе утвърдена от президента на САЩ Барак Обама преди две години и коства на американския бюджет 500 млн долара.

 

Но самата подготовка започна една през пролетта на миналата година.

 

Няколко месеца след началото тя бе спряна, защото първата група обучени опозиционери бе отвлечена от «Джебхат ан-Нусра», а втората дезертира, предавайки въоръжението на терористите.

Впоследствие един висш американски офицер призна пред американското ръководство, че за 500 млн долара за обучени всичко на всичко около 5-има опозиционери.

 

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;